Pagina's

zaterdag 25 oktober 2014

Het einde van een koude oorlog!

De mensen onder jullie met 2 kinderen zullen het misschien wel herkennen:
je hebt duizend en één dekentjes in huis, maar beide kids vechten toch steeds om hetzelfde dekentje.
Als de ene wit heeft wil de andere dat gegarandeerd ook, neemt de andere zwart dan wil de ene ineens ook per se zwart.

Omdat ik een bloedhekel heb aan mij kwaad maken om onbenulligheden (en daar horen ruzies om dekentjes toch echt wel bij!) besloot ik op het stoffenspektakel een oplossing te zoeken voor mijn probleem.

Ik was al heel lang verloren aan de fleece met bolletjes, vraag mij niet hoe het nu weer heet, want daar heb ik totaal geen idee van :) Toen ik ze dit jaar weer zag liggen besloot ik ervoor te gaan.
Een lapje felgroen voor de zoon en een lapje warm roze voor de dochter.
Bijpassende katoentjes werden gezocht, en zo kwamen we aan 2 pakketjes om voor elk een dekentje te maken.
Ik kocht ook bijhorende biais, maar toen ik die er wou aanzetten kwam ik tot de conclusie dat ik een 30cm te kort heb, raar als je weet dat het 2 rolletjes van 3m zijn (per deken) en dat mijn deken maar een omtrek heeft van 5m ... dus moest het maar zonder biais!Bij dekentje 1 begon ik lustig te spelden, ik wist wel dat ik veel spelden moest steken dus stak ik ongeveer elke 5cm een speldje, leek mij wel voldoende.
Tot ik dan eindelijk begon te stikken ... De fleece gleed alle kanten uit en op het einde van de rit had ik stukken waar ik zelfs fleece teveel had. Niet echt ideaal dus !
Gelukkig was het eindresultaat wel mooi, alleen met iets meer fleece dus :)
Ik knipte de overtollige randen weg met de kartelschaar, alles keren door het keergat,
keergat dichtmaken en klaar was ik !


Aangezien ik de koude oorlog ook effectief wou beëindigen moest ik diezelfde avond ook nog het dekentje voor dochterlief afwerken, anders ging het de ochtend nadien geheid ruzie zijn om dit exemplaar! Dus om 22.00 stipt ging ik aan de slag aan nummer 2.

Ik had wel mijn les geleerd uit het eerste dekentje en nam er een hoop speldjes bij. Elk speldje overlapte het vorige een beetje en alles werd heel netjes mooi aan de kant gestoken.
Ik gebruikte maar liefst 156 speldjes (ja, bij het uithalen heb ik ze geteld ...) !!
Het spelden nam dus een groot deel van mijn tijd in beslag, maar wat was ik blij dat ik dat deed toen ik het dekentje begon vast te zetten met de machine ...
Het ging zo vlot! Geen gedoe met wegkruipende fleece, of ineens groter wordende fleece ...
Het liep perfect en het was heel snel dichtgestikt.
Enige foutje: het keergat vergeten ... loemp !
Dus snel een beetje losgemaakt, de randen met de kartelschaar onder handen genomen
en het hele ding gekeerd. Et voilà, nummer 2 was ook klaar !!Aangezien dochterlief bezeten is van de Disney prinsessen zal mijn stofkeuze jullie ook niet verbazen, en ik kan jullie vertellen dat mijn beide kapoenen in extase waren deze ochtend.
Ze hebben geen ruzie gemaakt maar hun netjes onder hun eigen dekentje genesteld.
Ik ben alweer een gelukkige mama :)

4 opmerkingen:

 1. Creatief opgelost! Knap gedaan, ze zullen ongetwijfeld blij zijn geweest!

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ik heb telkens 1m stof genomen, en de stof was 1.40m breed. Je moet er wel een serieuze rand afrekenen, want ik heb op veilig gespeeld ;-)

   Verwijderen
 3. Het zijn prachtige dekentjes geworden ! Je zou voor minder in extase zijn ! Die noppenfleece (of hoe dat ook heet) vind ik ook zo tof. Ik zag ze eveneens op het stoffenspektakel, in alle kleurtjes van de regenboog. Alleen spijtig dat je minimum 1m moest kopen. Voor de projectjes die ik maak heb ik met een half metertje meestal wel genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen